Veelgestelde vragen

vragen over het zeilen

We werken in de Kaagweken heel gericht toe naar het behalen van een diploma. Daartoe krijg je elke dag op je eigen niveau intensief zeilinstructie volgens vaste lesprogramma’s; overdag in de boot, ’s avonds een uurtje theorieles op de kant. Niet voor niets zijn onze instructeurs daarom heel grondig opgeleid: Natuurlijk in het zeilen zelf maar ook in het lesgeven. Om goed te beoordelen of je een diploma krijgt, doe je examen: Op donderdagavond een theorie-examen en op zaterdagochtend praktijk in de boot. Lukt het (net) niet om een diploma te halen, dan krijg je wel een vorderingenstaat mee naar huis waar op staat hoe ver je bent en waar je nog aan moet werken.

Officieel kan je met je Vossenhol diploma overal een open kielboot huren. Sommige verhuurders vragen wel om een CWO-1 of vergelijkbaar diploma. Het Vossenhol B-diploma ligt qua niveau hoger dan het CWO-1 diploma dus als je dit hebt behaald kun je je bij weinig tot matige wind uitstekend redden. Zijn de weersomstandigheden zwaarder (windkracht 5 en hoger) dan adviseren wij het huren van een open boot pas te doen nadat je je C-diploma hebt behaald. Lees hier het overzicht van alle zeildiploma’s van ’t Vossenhol.

Wij vinden de Zestienkwadraat al 70 jaar de beste instructieboot die er is. Het is namelijk een open zeilboot die onder alle omstandigheden betrouwbaar is en waarin we dus uitstekend zeilles kunnen geven. Bovendien is hij groot genoeg om samen met drie anderen in te zeilen. Zo leer je niet alleen van de schipper maar help je ook elkaar. Je bent aan boord dus altijd actief betrokken bij het zeilen, ook als je niet aan het roer zit. Lees hier meer over onze zeilvloot.

Veiligheid staat bij ons voorop, zowel qua zeilen als qua kampleven. Niet voor niets behoort onze opleiding tot zeilinstructeur bij de beste van Nederland. Onze schippers kunnen alle weersomstandigheden en situaties op het water aan. En natuurlijk houden wij de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. Zo varen we niet uit als het onweert of als het echt te hard waait. De hele staf is erop gericht om iedereen een heerlijke, unieke en veilige vakantie te bezorgen.
Dat kan zeker op zondagmiddag en tijdens de dagtocht op vrijdag. Het motto van ’t Vossenhol is: Alles met zijn allen. We doen er vanaf het begin dan ook alles aan om te zorgen dat iedereen zich snel thuis voelt. Wat daar bij hoort is dat je elke dag met andere kinderen en een andere schipper aan boord zit. De bootindeling wordt gemaakt op basis van je eigen zeilniveau zodat iedereen optimaal kan oefenen voor een diploma. Dat vinden wij belangrijk. Op vrijdag tijdens de dagtocht mag je kiezen met wie je wilt varen. Dus met welke schipper/mams en met welke (nieuwe?) vriendjes/vriendinnetjes.
Soms krijgen we de vraag of we ook privéles geven. Helaas behoort dat niet tot onze mogelijkheden. Bij ons draait het namelijk om zeilkampen waarbij we alles met z’n allen doen: vanaf de eerste kennismaking tot en met het emotionele afscheid doen we alles samen. Iedereen is dus in principe alle dagen op ’t Vossenhol en iedereen overnacht er ook. Voor privéles kun je terecht bij Zeilschool De Kaag. Bezoek hun website voor meer informatie.
Ook volwassenen willen graag leren zeilen. Maar ’t Vossenhol geeft uitsluitend zeilles aan kinderen. Voor zeilles aan volwassenen is tijdens het drukke seizoen helaas geen tijd gebleken.
’t Vossenhol verhuurt geen zeilboten. We hebben ze namelijk zelf nodig tijdens de kampen en in het voor- en naseizoen. Graag verwijzen wij je daarom naar:

Botenverhuur P.J. Möllers
Huigsloterdijk 412
2158 LS Buitenkaag
tel (0252) 54 44 94
www.jachtwerfmollers.nl

vragen over het inschrijven

Dat mag zeker. Uw kind zal dan waarschijnlijk wel zo’n beetje de oudste zijn, maar als hij of zij dat zelf geen probleem vindt, is het dat voor ons ook niet. Uw kind is dus meer dan welkom in het Jeugdweekend!

Het motto van ’t Vossenhol is: Alles met zijn allen. We doen er vanaf het begin dan ook alles aan om te zorgen dat iedereen zich snel thuis voelt en onze ervaring is dat dat heel goed lukt bij kinderen die alleen komen (vaak zelfs sneller dan kinderen die met een vriendje/vriendinnetje komen!). De eerste avond wordt veel aandacht besteed aan het kennismaken met de andere kinderen, de stafleden en het gebouw. Zonder dat ze het hoeven te merken, wordt elk kind door een van de stafleden gedurende de week wat extra in de gaten gehouden.

vragen over speciale omstandigheden

Ja, dat kunnen we. Als de ingrediënten die uw kind mag eten niet in een gewone supermarkt te krijgen zijn, is het voor ons handig als u zelf wat meegeeft. Verder kunnen we met veel dingen rekening houden. Neem bij twijfel contact op!

Zonder dat kinderen het hoeven te merken, heeft elk kind een ‘eigen’ staflid die gedurende de week het kind in de gaten houdt en regelmatig checkt of het kind wel lekker in haar/zijn vel zit. Als een kind wat meer aandacht/vertrouwen nodig heeft, wordt bij aanvang van de week de hoofdmams de coach van een kind. Bij aankomst maakt het kind met de ouders kennis met de hoofdmams en kan toegelicht worden wat de aandachtspunten zijn. Voor ons is het belangrijk dat u, bij het inschrijven van uw kind, duidelijk omschrijft waar op gelet moet worden. Dat kan in het “Opmerkingen”-veld. Voorop moet staan dat elk kind volledig deel moet kunnen nemen aan alle onderdelen van het kamp.

Dat zou natuurlijk erg jammer zijn, maar als uw kind zich even niet lekker voelt of als het om een eenvoudige verkoudheid gaat dan zorgen we natuurlijk voor dat beetje extra aandacht. Heeft uw kind koorts, dan nemen we altijd contact met u op om te overleggen wat we het beste kunnen doen. Mocht er onverhoopt tijdens een kampweek iets gebeuren waar medische hulp bij nodig is, dan nemen we natuurlijk ook direct contact met u op. We hebben goede contacten met de huisarts in Sassenheim die bekend is met ’t Vossenhol. Daarnaast krijgen stafleden jaarlijks een BHV-training (Bedrijfs-hulpverlening).

vragen over het leven op de kant

Zeker in de jeugdweekenden en de Kaagweken voor 12-14 jarigen is het vaak voor het eerst dat kinderen een heel weekend / week van huis zijn. We letten daarom extra goed op hoe het met uw kind gaat. Veel aandacht gaat uit naar het creëren van de Vossenholsfeer die warmte, actie en gezelligheid ademt. Onze ervaring is dat kinderen zich daar meestal snel bij thuis voelen. Daar hoort ook bij dat we ‘met zijn allen’ even helemaal weg van de wereld zijn. Zonder mobieltjes, zonder facebook en voor het eerst ook even los van thuis. Vaak spannend, maar onze ervaring is dat ze vol enthousiaste verhalen weer thuiskomen. Mocht er onverhoopt toch een probleem zijn, dan nemen wij natuurlijk contact met u op.

Tijdens de Kaagweken slaapt iedereen in het gebouw waar ook de staf verblijft. Er zijn verschillende slaapzalen met stapelbedden. De jongens en meisjes slapen altijd op een ‘eigen’ verdieping: meisjes slapen in principe op de slaapzalen beneden en jongens op de slaapzalen boven.

Ja, kinderen kiezen bij aankomst een eigen bed uit, dus als het even kan, slaap je natuurlijk gezellig naast een vriendje of vriendinnetje.

Overdag is het een en al actie. Na het eten en de theorieles doen we vaak nog een spel voordat de bel luidt en de kinderen door de hele staf naar bed worden gezongen. Hoe laat dat precies is, is afhankelijk van de leeftijd. ‘Keten op de slaapzalen’ is iets dat er natuurlijk bij hoort. Daar houden we dan ook rekening mee. Elke dag is er een “instructeur van de dag” die in de gaten houdt dat het op een bepaalde tijd (slaaptijd) toch echt stil wordt. Zeker in de jeugdweekenden letten we daar extra op omdat de kinderen na het weekend gewoon weer naar school moeten.

De meisjesverdieping en de jongensverdieping hebben een eigen toiletgroep, douches en wasgelegenheid.

Vanaf 1 januari 2014 is het wettelijk verboden dat aan kinderen jonger dan 18 jaar alcohol wordt verstrekt. Daar houden we ons op ’t Vossenhol dan ook strikt aan. Er wordt geen alcohol verstrekt aan de kampers. We hebben een bar met een ruim assortiment fris en snoep. Hiervoor koop je aan het begin van de week een barkaart.
Merk altijd de kleding die u meegeeft aan uw kind. Mail Annelies of stuur een WhatsApp naar 06-14105372 en vermeld het item dat is zoekgeraakt en in welke week / weekend. Aan het einde van het seizoen gaan alle restanten naar een goed doel.